GE GREEN SDN BHD – PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

This Personal Data Protection Notice (“this Notice”) is issued pursuant to the Personal Data Protection Act, 2012 (“the Act”). Please read this Notice carefully to understand our policies and practices regarding how we collect, store, use and process your Personal Data (“our Policy”).

In the event that there is any conflict between the English version and other language versions of this Notice, the English language version shall prevail.

What is Personal Data?

For the purposes of this Notice, “Personal Data” consists of any information that relates directly or indirectly about you which may identify you.

What Personal Data is collected from you?

We collect your Personal Data when you: (i) contact us via email or by phone; or (ii) when you visit or interact with us on our website, www.pacifica.my or any other websites which may be operated by us or our affiliated companies in respect of our products and services (“our Website”); or (iii) when you visit us in person at our booths and events, or otherwise.

For example, you will provide Personal Data to us when you create an online account with us: (i) to benefit from our after-sales services and recipe sharing platforms, (ii) to contact our customer service teams, (iii) to place an order for our products, (iv) to register your warranty, or (v) to participate in contests on our social media platforms.

Such Personal Data may include information as follows:

  • Personal details such as name, date of birth and age, gender, identity card number or passport number, race, ethnic origin, nationality and citizenship
  • Contact details such as address, e-mail address and contact numbers
  • Family information such as marital status, name of spouse or child or immediate family
  • Occupation details such as employer name, income range, job title, job responsibilities, employer’s contact information and address
  • Payment information and bank account information
  • Record of products and/or services you receive from us
  • Online identifiers or any other similar information such as your IP address, operating system details, and settings of the device you use to access our Website
  • Log information such as the time and duration of your use of our Website and any information stored in the cookies

The provision of your Personal Data is obligatory. If you do not choose to provide your Personal Data, we may not be able to communicate with you or provide you with the information, goods and services that you require.

How do we use your Personal Data?

Our reason for collecting your Personal Data is for the following purposes:-

  • To process and ship your orders, inform you about the status of your orders, conduct identity and address verification and other fraud detection activities
  • To provide customer support services for our products to enhance your user experience
  • To assist and respond to your claims on warranty matters, queries and requests in respect of our products and services
  • To provide information and updates about our products and services
  • To enable you to create a profile on our Website and to enable you to log in to our Website
  • To conduct customer satisfaction survey/customer feedback to identify any improvements which can be made to our products, services, our Website and social media platforms
  • To contact you regarding any offers on our products and services which we think you might be interested in
  • To assess our market, products and services for analytical and statistical purposes and to record the number of visitors to our Website and determine general usage patterns and to further ensure optimization of our Website content
  • To provide information and details about any reward, loyalty or privileges programmes, events, campaigns, promotions and contests held by us
  • To conduct identify verification for fraud detection and prevention purposes and to conduct any prize and winner fulfilment
  • To conduct internal or market research and to measure the effectiveness or compliance of our marketing and advertising campaigns
  • To comply with any obligations imposed on us under the law

To whom do we disclose your Personal Data?

We may disclose your Personal Data to: (i) any companies affiliated with us or (ii) any third party service providers (including their employees and contractors) who are engaged by us to undertake certain activities and services on our behalf to achieve the purposes listed above or (iii) any third party in connection with any corporate transactions undertaken by us where such disclosure is deemed necessary by us or as required under the law.

Furthermore, in circumstances where you have delayed or defaulted in payment, we may also disclose your Personal Data to third parties such as our appointed lawyers, debt collection agencies and credit reporting agencies.

We will not disclose your Personal Data to third parties for their own independent marketing or business purposes without your consent.

Your Personal Data may be transferred to companies which are affiliated to us which are located outside of Malaysia. You understand and consent to the transfer of your Personal Data out of Malaysia as described herein.

How long do we keep your Personal Data?

We will not keep your Personal Data for longer than is necessary for the fulfilment of the purposes stated above or for as long as we are required to keep it under the law, whichever is longer. When your Personal Data is no longer required for the purpose it was collected or as required under the law, we will take reasonable steps to destroy or permanently delete your Personal Data in accordance with the applicable law.

How do we protect your Personal Data?

Please note that your Personal Data will be processed by our authorised staff or agents, on a need to know basis. We will take reasonable steps to protect your Personal Data from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction when processing the Personal Data. However, whilst we take such reasonable steps to protect your Personal Data, no website, product, device, online application or transmission of information, computer system or wireless connection is completely secure therefore we cannot completely guarantee the security of your Personal Data.

 

What are your rights and how can you exercise them?

If you wish to request for access to your Personal Data, or for your Personal Data to be corrected, or to withdraw your consent, or limit the processing or disclosure of your Personal Data, please contact us by sending an email to info@pacifica.my.

In accordance with the Act, please note that we have the right to charge a fee for the processing of any data access request.

If you have any queries or complaints relating to this Notice or otherwise relating to misuse or suspected misuse of your Personal Data, you may send us an email to info@pacifica.my.

 

Changes to this Notice

We reserve the right to amend this Notice at any time and we will place a notice of such amendments on our Website. You are advised to check our Website frequently to see if there are any such updates or amendment.

 

Contact us

If you require any further information, you may send an email to us at info@pacifica.my.

GE GREEN SDN BHD – NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Notis Perlindungan Data Peribadi ini (“Notis”) dikeluarkan menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) dan bagi tujuan Notis ini. Sila baca dengan teliti untuk memahami polisi kami dan praktis bagaimana kami kumpul, simpan, guna dan proses Data Peribadi (“Polisi”) anda.

Jika berlaku apa-apa percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan apa-apa terjemahan Notis Perlindungan Data Peribadi ini, kenyataan Notis Perlindungan Data Peribadi dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Apakah Data Peribadi?

Untuk tujuan Notis ini, “Data Peribadi” termasuk sebarang maklumat peribadi secara langsung atau tidak langsung yang berhubung dengan anda untuk mengenal pasti identiti anda.

 

Apakah Data Peribadi yang dikumpulkan daripada anda?

Kami akan mengumpul Data Peribadi anda apabila: (i) menghubungi kami melalui e-mel atau telefon; atau (ii) apabila anda berinterak dengan kami melalui laman web kami www.pacifica.my atau sebarang laman web yang dioperasi oleh kami atau syarikat bersekutu produk dan servis kami (“Laman Web Kami”); atau (iii) apabila anda mengunjungi booth dan program kami, atau lain-lain.

Sebagai contoh, anda akan berikan Data Peribadi kepada kami apabila anda mencipta satu akaun dalam talian dengan kami: (i) untuk mendapatkan perkhidmatan selepas jualan daripada kami dan platform resipi kongsi, (ii) menghubungi biro khidmat pelanggan kami, (iii) untuk membuat pesanan bagi produk kami, (iv) berdaftar waranti anda, atau (v) menyertai peraduan di platform sosial media kami.

Data Peribadi yang diperoleh termasuk maklumat seperti berikut:

  • Butiran peribadi misalnya nama, tarikh lahir, jantina, nombor kad pengenalan atau nombor paspor, kaum, asal etnik, nationality, dan kewarganegaraan.
  • Butiran hubungan misalnya alamat, alamat e-mel dan nombor hubungan.
  • Maklumat keluarga misalnya status perkahwinan, nama pasangan atau anak atau keluarga terdekat.
  • Butiran pekerjaan misalnya nama majikan, julat pendapatan, jawatan, tanggungjawab pekerjaan, maklumat hubungan dan alamat majikan.
  • Maklumat bayaran dan maklumat akaun bank.
  • Rekod produk dan/atau perkhidmatan yang anda terima daripada kami.
  • Pengenal pasti dalam talian atau sebarang maklumat lain yang serupa seperti alamat IP anda, butiran sistem operasi, dan setting peranti yang anda gunakan untuk mengakses Laman Web kami.
  • Maklumat log seperti masa dan tempoh penggunaan Laman Web kami dan sebarang maklumat yang disimpan dalam cookies.

Pemberian Data Peribadi anda adalah wajib. Jika anda tidak memilih untuk memberikan Data Peribadi anda, kami mungkin tidak dapat berkomunikasi dengan anda atau memberikan maklumat, barang dan perkhidmatan yang anda perlukan.

Bagaimanakah kami menggunakan Data Peribadi anda?

Kami mengumpulkan Data Peribadi anda adalah untuk tujuan-tujuan berikut:-

  • Untuk memproses dan menghantar pesanan anda, beritahu anda bahawa status pesanan anda, mengesahkan identiti dan alamat, dan aktiviti pengesanan penipuan lain
  • Untuk memberi perkhidmatan sokongan pelanggan bagi produk kami untuk meningkatkan pengalaman pengunaan anda.
  • Untuk membantu dan respon kepada anda mengenai hal ehwal tuntutan waranti, pertanyaan dan permintaan berkenaan dengan produk dan perkhidmatan kami.
  • Untuk memberi infomasi dan kemas kini mengenai produk dan perkhidmatan kami.
  • Untuk membolehkan anda mencipta profil di laman web kami dan membolehkan anda log masuk ke laman web kami.
  • Untuk menjalankan tinjauan kepuasan pelanggan / maklum balas pelanggan bagi mengenal pasti apa-apa penambahbaikan yang boleh dibuat pada produk, perkhidmatan, laman web dan platform media social kami.
  • Untuk menghubungi anda mengenai sebarang tawaran mengenai produk dan perkhidmatan kami yang anda mungkin berminat.
  • Untuk menilai pasaran, produk dan perkhidmatan bagi tujuan analisis dan statistik dan mencatat jumlah pengunjung ke laman web kami dan menentukan corak penggunaan am dan untuk terus memastikan pengoptimuman kandungan laman web kami.
  • Untuk memberi infomasi dan butiran mengenai sebarang ganjaran, program kesetiaan atau keistimewaan, aktiviti, kempen, promosi dan peraduan yang diadakan oleh kami.
  • Untuk menjalankan pengenalpastian pengesahan untuk tujuan pengesanan dan pencegahan penipuan dan untuk melaksanakan sebarang penyampaian hadiah dan pemenang.
  • Untuk menjalankan penyelidikan dalaman atau pasaran dan untuk mengukur keberkesanan atau pematuhan kempen pemasaran dan pengiklanan kami
  • Untuk memenuhi sebarang obligasi pada kami di bawah undang-undang.

 

Kepada siapakah kami mendedahkan Data Peribadi anda?

Kami mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada: (i) Syarikat-syarikat yang bersekutu dengan kami atau (ii) Pembekal perkhidmatan pihak ketiga (termasuk pekerja dan kontraktor) yang terlibat dengan kami untuk menjalankan aktiviti dan perkhidmatan tertentu bagi pihak kami untuk mencapai tujuan yang disenaraikan di atas atau (iii) Pihak ketiga berhubung dengan sebarang transaksi korporat yang dilaksanakan oleh kami di mana pendedahan tersebut dianggap perlu oleh kami atau seperti yang dikehendaki di bawah undang-undang.

Selain itu, dalam keadaan di mana anda telah tangguhkan atau gagal membayar, kami juga boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga seperti peguam yang dilantik oleh kami, agensi pengumpul hutang dan agensi pelaporan kredit.

Kami tidak akan mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga untuk pemasaran mereka sendiri atau tujuan perniagaan tanpa persetujuan anda.

Data Peribadi anda boleh dipindahkan ke syarikat yang bersekutu dengan kami yang terletak di luar Malaysia. Anda memahami dan bersetuju dengan pemindahan Data Peribadi anda dari Malaysia seperti yang diterangkan di sini.

 

Berapa lama kami menyimpan Data Peribadi anda?

Kami tidak akan menyimpan Data Peribadi anda lebih lama daripada yang diperlukan untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan di atas atau selagi kami dikehendaki menyimpannya di bawah undang-undang, mengikut mana yang lebih lama. Apabila Data Peribadi anda tidak lagi diperlukan untuk tujuan yang dikumpul atau seperti yang dikehendaki di bawah undang-undang, kami akan mengambil langkah yang munasabah untuk memusnahkan atau memadamkan Data Peribadi anda secara kekal mengikut undang-undang yang terpakai.

 

Bagaimanakah kami melindungi Data Peribadi anda?

Sila ambil perhatian bahawa Data Peribadi anda akan diproses oleh kakitangan atau ejen kami yang diberi kuasa, dengan keperluan untuk mengetahui asasnya. Kami akan mengambil semua langkah-langkah munasabah untuk melindungi data peribadi yang kami pegang daripada kehilangan, salah-guna, pengubahsuaian, akses atau pendedahan yang tidak dibenarkan atau tidak sengaja, pengubahan atau pemusnahan apabila memproses Data Peribadi. Bagaimanapun, sementara kami mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk melindungi Data Peribadi anda, tiada laman web, produk, peranti, aplikasi dalam talian atau penghantaran maklumat, sistem komputer atau sambungan tanpa wayar adalah benar-benar selamat, oleh itu kami tidak dapat menjamin keselamatan Data Peribadi anda sepenuhnya.

 

Apakah hak anda dan bagaimana anda boleh menggunakannya?

Jika anda ingin meminta akses kepada Data Peribadi anda, atau untuk Data Peribadi anda diperbetulkan, atau untuk menarik balik persetujuan anda, atau menghadkan pemprosesan atau pendedahan Data Peribadi anda, sila hubungi kami dengan menghantar e-mel kepada info@pacifica.my.

Selaras dengan Akta, sila ambil perhatian bahawa kami berhak mengenakan bayaran untuk pemprosesan sebarang permintaan akses data.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau aduan berkaitan dengan Notis ini atau yang berkaitan dengan penyalahgunaan atau disyaki penyalahgunaan Data Peribadi anda, anda boleh menghantar e-mel kepada info@pacifica.my.

 

Perubahan pada Notis ini

Kami berhak untuk meminda Notis ini pada bila-bila masa dan kami akan membuat notis pindaan sedemikian di Laman Web kami. Anda dinasihatkan untuk melayari laman web kami dengan kerap untuk mengetahui sama ada terdapat kemas kini atau pindaan sedemikian.

 

Hubungi Kami

Jika anda memerlukan sebarang infomasi selanjutnya, anda boleh menghantar e-mel kepada kami melalui info@pacifica.my.